Oddziały Szpitalne Poradnie Specjalistyczne ABC Pacjenta Ogłoszenia Zamówienia Publiczne
 
Strona główna
Wydarzenia
Listy gratulacyjne i podziękowania
Polityka Jakości
Inwestycje
Zakłady i Centralna Sterylizatornia
Promocja Zdrowia
Administracja
Galeria
Kontakt

Jedz witaminy i wracaj do zdrowia

- to kampania Związku Sadowników RP przeprowadzana w oddziałach dziecięcych
mazowieckich szpitali.



Pobyt dziecka w szpitalu jest czasem szczególnym dla całej rodziny. Wszyscy zastanawiają się dlaczego dziecko musiało być hospitalizowane czy można było temu zapobiec?

Jest to dobry moment na edukację zdrowotną ukierunkowaną nie tylko na chorobę ale przede wszystkim na wzmacnianie zdrowia.

Dzięki kampanii ,,Jedz witaminy i wracaj do zdrowia” możemy wskazać rodzicom i dzieciom produkty, dzięki którym zdrowie dziecka będzie wzmacniane.



Fakty na temat jedzenia warzyw i owoców

Warzywa i owoce są niezwykle istotnym elementem codziennej, zbilansowanej diety całej rodziny. Dostarczają niezbędnych witamin i składników mineralnych, a także błonnika pokarmowego i węglowodanów. Wprowadzenie ich do menu zwiększa szansę, że w dorosłym życiu dziecko samo regularnie będzie po nie sięgać.

1. Dla dzieci w wieku 4 – 6 lat WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) zaleca jedzenie co najmniej 400 g warzyw i owoców dziennie, nie licząc ziemniaków ani innych bulw zawierających skrobię.

2. Warzywa i owoce to ważny element zdrowej, zbilansowanej diety, zarówno jako część głównego posiłku, jak i w formie przekąsek. Są źródłem witamin, minerałów i błonnika, a także węglowodanów zapewniających energię (głównie ze względu na obecność cukrów). Badania epidemiologiczne wykazały, że spożywanie dużej ilości warzyw i owoców wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem występowania chorób przewlekłych, zwłaszcza chorób układu sercowo-naczyniowego, a także cukrzycy typu 2 oraz pewnych rodzajów raka (m.in. raka jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, żołądka i płuc).

Z dostępnych danych na temat konsumpcji warzyw i owoców przez dzieci, wynika,
że zalecenie WHO spełnia około 15% dzieci europejskich !!!

3. 8,3% obciążenia chorobami w krajach UE można przypisać niewłaściwemu odżywianiu, przy czym niskie spożycie warzyw i owoców uznano za przyczynę 3,5% chorób.

4. Nawyki żywieniowe nabyte w dzieciństwie wydają się być symptomatyczne dla rodzaju i jakości wybieranych produktów w wieku dorosłym. Im wcześniej dzieci są przyzwyczajane do jedzenia warzyw i owoców, tym większe jest prawdopodobieństwo, że będą je spożywać w wieku przedszkolnym. Osoby, które jedzą dużo warzyw i owoców w dzieciństwie, kontynuują te nawyki w życiu dorosłym.